Wszystkie kolekcje
Dla wydawców
Dlaczego mój dokument tożsamości nie został zaakceptowany?

Dowiedz się o przyczynach nieudanej weryfikacji

Napisane przez Tim Sedov
Zaktualizowano ponad tydzień temu

Gromadzenie i przetwarzanie dowodów tożsamości i innych oficjalnych dokumentów jest wymagane w celu zapewnienia godnej zaufania społeczności i rynku, a także egzekwowania naszych Warunków świadczenia usług. Jako usługa, która przenosi pieniądze od klientów i wydawców, musimy wiedzieć, kto korzysta z naszej usługi.

Jeśli zajdzie potrzeba zweryfikowania tożsamości, poprosimy o kopię prawa jazdy, krajowego dowodu osobistego lub strony ze zdjęciem paszportowym. Istnieją pewne wyjątki, w zależności od tego, skąd wysyłasz.

Wskazówka: Nie możemy używać selfie ani kart bankowych do weryfikacji tożsamości. Czasami jednak poprosimy Cię o zrobienie zdjęcia z dokumentem tożsamości obok twarzy.

Oto najczęstsze powody, dla których dokumenty tożsamości mogą zostać odrzucone:

• Oświetlenie
    Jeśli jest zbyt jasno, odblaski mogą sprawić, że część dokumentu będzie nieczytelna. Może to stanowić problem w przypadku laminowanych stron ze zdjęciami paszportowymi lub praw jazdy.

• Zdjęcia kserokopii lub zdjęcia zrobione z ekranu
    Musimy być pewni, że posiadamy dokument, na podstawie którego weryfikujemy swoją tożsamość. Pamiętaj więc, że zawsze musisz zrobić nowe zdjęcie swoich dokumentów podczas weryfikacji.

• Twoje palce
    Jeśli trzymasz dokument do zdjęcia, łatwo jest zakryć niektóre szczegóły palcami. Spróbuj zrobić zdjęcie z dokumentem na płaskiej powierzchni.

• Ramka aparatu
    Musimy widzieć cały dokument, ponieważ pomaga nam to potwierdzić jego autentyczność. Postaraj się więc zmieścić cały dokument w kadrze.

• Rozmycie i ziarno aparatu
    Jeśli jesteś w ruchu, aparat może nie być w stanie ustawić ostrości na szczegółach wydrukowanych na dokumencie. Spróbuj zrobić zdjęcie z dokumentem na płaskiej powierzchni.
    Wskazówka: Uważaj na tryb zoomu lub złe oświetlenie. Może to spowodować, że zdjęcia będą zbyt ziarniste, abyśmy mogli je poprawnie odczytać.

• Używanie aparatu jest lepsze niż skanera
    Wiele skanerów nie nadaje się do skanowania dowodów osobistych i paszportów, ponieważ są one zbyt grube i uniemożliwiają zamknięcie pokrywy. Wynikowe skany są więc prawie nieczytelne. Ponownie, zawsze rób zdjęcie swoich dokumentów.

• Data ważności i data urodzenia
    Kiedy weryfikujemy Twoją tożsamość, musimy sprawdzić, kiedy wygasa Twoje prawo jazdy, dowód osobisty lub paszport. Używamy również daty urodzenia, aby potwierdzić, że dokument tożsamości naprawdę należy do Ciebie. Jeśli więc nie widzimy tych szczegółów, będziemy musieli odrzucić Twój dokument. Większość praw jazdy lub dowodów osobistych zawiera ważne informacje na odwrocie, więc zawsze wysyłaj nam obie strony dokumentu tożsamości.

• Pisownia imienia i nazwiska
    Ponieważ jesteśmy serwisem, który przekazuje pieniądze od klientów i wydawców, musimy znać Twoje pełne imię i nazwisko. Jeśli Twoje imię i nazwisko na PRNEWS.IO i w dokumencie nie zgadzają się, będziemy musieli poprosić Cię o więcej informacji.

• Strefa odczytu maszynowego
    Na dokumentach takich jak paszporty i dowody osobiste znajduje się unikalny kod kreskowy zwany strefą odczytu maszynowego. Szukamy ich, ponieważ potwierdzają autentyczność przesyłanego dokumentu. Jeśli ten kod zostanie odcięty, będziemy musieli poprosić Cię o nową kopię dokumentu tożsamości.

Proces weryfikacji dokumentów tożsamości

W ramach procesu weryfikacji tożsamości korzystamy z oprogramowania do weryfikacji tożsamości zewnętrznego dostawcy usług, za pośrednictwem Veriff. Oprogramowanie najpierw sprawdza, czy zdjęcie pochodzi z oficjalnego dokumentu tożsamości i czy selfie jest autentyczne. Następnie porównuje dwa przesłane obrazy, aby ustalić, czy przesłany dokument tożsamości i selfie są autentycznymi obrazami, które pasują do siebie. Ten proces jest wymagany, aby udowodnić, że przesłany dokument reprezentuje ciebie i nie został skopiowany z innych źródeł. Aby uzyskać więcej informacji i wskazówek, jak zweryfikować swój dowód tożsamości, możesz zapoznać się z przewodnikiem Veriff: https://www.veriff.com/blog/9-tips-for-successful-verification

Prześlij swoje dokumenty tożsamości tutaj: https://prnews.io/ui/publisher/payout/company

Czy to odpowiedziało na twoje pytanie?