Wszystkie kolekcje
Płatności
W jaki sposób VAT jest naliczany kupującym w UE?
Napisane przez Tim Sedov
Zaktualizowano ponad tydzień temu

Podatek VAT jest płacony przez kupujących w UE, którzy nie mają ważnego numeru rejestracyjnego VAT dla następujących rodzajów transakcji:

• Płatność za usługi informacyjne/reklamowe.

• Opłaty za przetwarzanie zamówienia.

Jeśli kupujący jest osobą fizyczną (B2C), stosujemy wobec niego lokalną stawkę VAT obowiązującą w jego kraju ojczystym, zgodnie z systemem MOSS. Na przykład w Estonii stawka wynosi 22%, ale dla klienta w Grecji, gdzie stawka lokalna wynosi 24%, zostanie zastosowana stawka podatku w wysokości 24%

Jeśli kupujący jest osobą prawną (B2B) z ważnym numerem VAT, zostanie zastosowana stawka 0% VAT i musisz skorzystać z mechanizmu odwrotnego obciążenia VAT dla transakcji w UE zgodnie z ustawą 196 (dyrektywa Rady 2006/112/ KE). Procedura odwrotnego obciążenia jest administrowana przez lokalne organy podatkowe. On lub Twój księgowy powinni udzielić więcej informacji o tym, jak należy rozliczać podatek VAT w swoim kraju.

W przypadku klientów w Estonii, niezależnie od tego, czy są osobami prawnymi (B2B), czy osobami fizycznymi (B2C) i niezależnie od tego, czy posiadają numer podatkowy, zostanie zastosowana lokalna stawka VAT w wysokości 22%.

Walidacja numeru rejestracyjnego VAT

Numery rejestracyjne VAT (VAT UE) są weryfikowane za pośrednictwem usługi strony trzeciej świadczonej przez Komisję Europejską VIES. Jeśli podałeś prawidłowy numer VAT i otrzymałeś komunikat o błędzie „Numer jest nieprawidłowy”, skontaktuj się z pomocą techniczną. Czasami rejestry lokalnych urzędów skarbowych zawodzą i ich przywrócenie wymaga czasu.

Co zrobić, jeśli nie masz numeru VAT (w niektórych krajach obowiązuje wyjątek)?

W niektórych państwach członkowskich UE firma nie potrzebuje numeru VAT, aby skorzystać z mechanizmu odwrotnego obciążenia VAT dla transakcji w UE. PRNEWS.IO obecnie działa tylko na podstawie niezbędnych ważnych numerów rejestracyjnych VAT.

Czy podczas podróży mogę podać inny kraj?

Niezależnie od kraju, do którego aktualnie podróżujesz, musisz upewnić się, że kraj wybrany do celów płatności jest Twoim krajem rezydencji podatkowej.

Czy to odpowiedziało na twoje pytanie?